sinterklaas 6-12-2011

voor meer foto’s 

 

onthullings filmpje ED

Oestermonument in Eindhoven onthuld

Eindhoven herdenkt sinds dinsdagmiddag de slachtoffers van het Sinterklaasbombardement op 6 december 1942 met een monument. Dat werd om 15 uur onthuld in aanwezigheid van veel overlevenden en nabestaanden.

 

Het monument staat op het plein bij de Lichttoren en het Arthotel (aan de kant van Mathildelaan). Het is gemaakt door de Eindhovense kunstenaar Peter Nagelkerke.

Het bombardement werd uitgevoerd door 94 geallieerde bommenwerpers. Doelwit waren de Philipsfabrieken op Strijp S en aan de Emmasingel. Maar veel bommen troffen andere bebouwing: woningen, kerken, winkels, het Binnenziekenhuis. In totaal 135 gewone burgers werden gedood.

“Zonder herinneringen zijn wij als wrakhout op een oneindige oceaan”, zei Dela-directeur Edzo Doeve (grootste sponsor van het monument). “En voor afscheid nemen en gedenken is het nooit te laat.”

Het monument is een initiatief van Eindhovenaar Anton van der Heijde, geassisteerd door Jeff Haneveer. Beide mannen woonden destijds aan de Frederiklaan, waar ze ooggetuige waren van het bombardement. Ook aan de Frederiklaan vielen bommen en weden Eindhovenaren gedood.

Het ED heeft een boekje uitgegeven met herinneringen aan het bombardement. ‘Operation Oyster’ is voor 9,95 euro te koop bij boekhandel Selexyz Van Piere in de binnenstad, aan de balie van het ED aan de Begijnenhof (naast de Catharinakerk) en via de ED-webshop.

reacties
  1. Wij hopen uw herinneringen ook te mogen ontdekken.
    Overigens is er een mooi boekje uitgebracht. Te koop bij van Pierre. helaas is de 1ste druk al uit verkocht.

  2. […] bombardement Philipsfabrieken 1943Fan-Tipsinterklaas 1942sinterklaas 6-12-2011You TubeGerard & AntonGloeilamp van PhilipsHow a light […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s